Zawał serca to olbrzymie zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. W pierwszym roku po zawale umiera aż co piąty pacjent. Dlatego tak kluczowa jest zmiana stylu życia i diety oraz wprowadzenie ruchu do swojego życia. Kogo dotyka zawał mięśnia sercowego i jak do niego powtórnie nie dopuścić?
Co powoduje zawał serca?
Przyczyną zawału serca, a właściwie ostrego zespołu wieńcowego, jest zablokowanie światła tętnicy wieńcowej, a co za tym idzie – niedotlenienie serca i obumarcie mięśnia sercowego. Tętnic doprowadzających do niego tlen jest dwie: lewa – większa i prawa – mniejsza. Wyróżnia się rodzaje zawału, na przykład ze względu na stopień ich nasilenia:
- ostry zespół wieńcowy bez uniesienia odcinka ST- przepływ zmniejszony, ale zachowany
- ostry zespół wieńcowy z uniesieniem odcinka ST- tętnica jest całkowicie zamknięta
Kogo dotyka zawał serca?
Czynnikami ryzyka w przypadku zawału serca są:
-
nadciśnienie tętnicze;
-
podwyższony cholesterol;
-
cukrzyca;
-
niedobór witamin z grupy B;
-
wiek (u mężczyzn próg 45. lat, u kobiet 55.);
-
genetyka (przypadki chorób niedokrwiennych w rodzinie);
-
siedzący tryb życia;
-
niezdrowa dieta;
-
palenie papierosów;
-
nadużywanie alkoholu;
-
przewlekły stres;
-
wady anatomiczne serca.
Co robić po przebytym zawale?
Odpowiednio szybka reakcja lekarzy pozwala uratować życie. Co jednak później? Życie po zawale wiąże się z lękiem jego ponownego wystąpienia, przyjmowaniem leków i regularnymi wizytami u lekarza. Strach o własne zdrowie i życie jest o tyle większy, że prawdopodobieństwo wystąpienia zawału wzrasta po tym, jak raz się już go doświadczyło. Dlatego tak kluczowa jest zmiana trybu życia i wprowadzenie zmian! Więcej sygestii znajdziesz w artykule pod adresem https://dietadlaserca.pl/artykuly/styl_zycia/zycie-po-zawale-serca/.
Dieta po zawale
Zawałowcy powinni zadbać o zdrową zbilansowaną dietę. Powinna ona być pełna witamin, minerałów i błonnika. Należy zadbać o ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, które posiadają wiele kwasów nasyconych, powodujących wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Zamiast nich jadłospis wypełnić trzeba NNKT, czyli niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które są kluczowe dla zachowania zdrowia całego organizmu, ale nie są przez niego wytwarzane. Znajdziemy je w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, na przykład słonecznika czy dyni, oraz awokado.
Czy można uprawiać sport po zawale serca?
Nie można, ale absolutnie trzeba! Ruch jest podstawą prewencji ponownego wystąpienia zawału serca. Każdy człowiek, który przeszedł zawał mięśnia sercowego powinien włączyć aktywność fizyczną do swojego codziennego grafiku. Sport wpływa nie tylko na polepszenie kondycji organizmu, ale jest po prostu znakomitym sposobem na dobre samopoczucie i witalność! Oczywiście, po zawale serca nie rekomenduje się rozpoczynania kariery sportowca wyczynowego. Warto zacząć od spacerów lub nordic-walking. Wiele korzyści przyniosą również regularne wizyty na basenie i delikatna praktyka rozciągania w domu.