Kuchenka indukcyjna to popularne urządzenie, które można spotkać w wielu kuchniach — czy to w domach, czy w restauracjach. Aby móc z niej korzystać, należy się zaopatrzyć w odpowiednie naczynia. Jak sprawdzić, czy patelnia jest na indukcję? Jak poznać garnki do indukcji?
Kuchenka indukcyjna i jej zalety
Kuchnia indukcyjna jest sprzętem AGD działającym na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Po położeniu na niej ferromagnetycznego naczynia, pomiędzy nim a płytą grzewczą zaczyna się wytwarzać silne pole magnetyczne. Powoduje to powstanie prądów wirowych w dnie garnka lub patelni, doprowadzając do ich nagrzania. Po zdjęciu naczyń z płyty, grzanie ustaje.
Jakie są główne zalety kuchenki indukcyjnej? Zalicza się do nich między innymi oszczędność energii na poziomie około 25% w porównaniu do tradycyjnych płyt grzewczych. Wynika to z tego, że kuchenka tego typu rozpoznaje wielkość znajdującego się na niej naczynia, dostosowując pole powierzchni grzania do wielkości patelni czy garnka. Pozwala ona również zredukować czas gotowania o około 1/3. Niewątpliwym atutem kuchenki indukcyjnej jest także bezpieczeństwo jej użytkowania. Jako że jej powierzchnia nie nagrzewa się podczas gotowania, ryzyko przypadkowego poparzenia jest tu ograniczone do minimum. Warto wspomnieć tutaj także o łatwości utrzymania indukcji w czystości. Jest to związane z tym, że spadające na jej powierzchnię w czasie przyrządzania potraw kawałki jedzenia nie przypalają się i nie przywierają do niej.
Jak sprawdzić garnek lub patelnię na indukcję?
Każdy posiadacz kuchenki indukcyjnej musi się zaopatrzyć w odpowiedni komplet garnków i patelni. Jak rozpoznać patelnię na indukcję? Naczynie tego typu jest oznaczone symbolem indukcji, jakim jest zwojnica. Takie oznaczenie patelni do indukcji znajduje się na jej spodzie lub opakowaniu. Stanowi ono potwierdzenie, że zestaw patelni posiada dno wyprodukowane z ferromagnetycznego materiału, które kuchenka indukcyjna będzie w stanie wykryć.
Jeżeli nie możemy znaleźć stosownego oznaczenia patelni na indukcję, należy przeprowadzić test z użyciem magnesu. Jak sprawdzić, czy patelnia nadaje się do indukcji? To bardzo proste! Wystarczy przyłożyć magnes do jej dna i zobaczyć, w jaki sposób zareaguje. Jeżeli dno naczynia zostało wykonane z materiału ferromagnetycznego, przyciągnie go.
Oznaczenie patelni indukcyjnej to jednak nie wszystko. Wybierając naczynia na indukcję, pod uwagę należy wziąć ich średnicę. Gdy dane urządzenie posiada wydzielone pola grzewcze, należy zaopatrzyć się w garnki lub patelnie o tej samej lub nieco mniejszej wielkości. Ich średnica nie może być większa od wielkości pola grzewczego — kuchenka może mieć wówczas problem z wykryciem naczyń. Jeśli natomiast płyta jest wyposażona w panele sensoryczne, bez obaw można używać na niej patelni czy garnków o dowolnej wielkości.
Jak jeszcze sprawdzić, czy patelnia jest indukcyjna? Musi ona posiadać odpowiednie dno. Powinno ono być idealnie płaskie, dzięki czemu będzie dobrze przylegać do powierzchni płyty indukcyjnej, równomiernie rozprowadzając ciepło. Jak sprawdzić garnek do indukcji? Jego dno musi być również grube i odporne na odkształcenia. Dlaczego jest to tak ważne? Zbyt cienkie dno będzie podatne na deformację, wydłużając czas gotowania i przyczyniając się do głośnej pracy kuchenki indukcyjnej. Jak sprawdzić, czy garnek jest na indukcję? Najlepszym rozwiązaniem na tego typu kuchenkę są naczynia mające dno o grubości około 5-10 milimetrów, które składa się z 3-6 warstw.
Podsumowując, jak sprawdzić, czy garnek lub patelnia nadaje się na indukcję? Pod uwagę należy tu wziąć kwestie, takie jak symbol indukcji, ferromagnetyczne dno oraz odpowiednia średnica. Naczynie spełniające te kryteria będzie gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu.