Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem, w którego przebiegu tarczyca produkuje za mało hormonów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Daje ono specyficzne objawy ze strony różnych układów i narządów – ich występowanie za każdym razem powinno skłonić do wizyty u endokrynologa.
Z tekstu dowiesz się:
- jakie są przyczyny niedoczynności tarczycy,
- jakie są objawy niedoczynności tarczycy,
- jak powinna wyglądać dieta przy niedoczynności tarczycy.
Tarczyca jest niewielkim gruczołem zlokalizowanym u podstawy szyi. Odpowiada ona za produkcję trijodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4), czyli hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (mają wpływ m.in. na procesy metaboliczne, wzrost kości, pracę układu nerwowego oraz serca).
Niedoczynność tarczycy – choroba Hashimoto najczęstszą przyczyną
Niedoczynność tarczycy to stan, w którym ten gruczoł produkuje za mało hormonów T3 oraz T4 w stosunku do potrzeb organizmu. Przyczyn tego zaburzenia może być naprawdę wiele. Do tych najczęstszych zalicza się:
- chorobę Hashimoto – przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, w którego przebiegu ten gruczoł jest powoli niszczony, co wpływa na zmniejszenie produkcji hormonów,
- przebytą terapię jodem promieniotwórczym – np. w leczeniu woli guzkowych lub choroby Gravesa- Basedowa,
- przyjmowanie niektórych leków – takich jak interferon (stosowany m.in. w leczeniu HCV) oraz amiodaron (stosowany w leczeniu chorób serca),
- inne choroby tarczycy oraz choroby przysadki mózgowej – wtedy mamy do czynienia z tzw. wtórną niedoczynnością tarczycy.
Niedoczynność tarczycy występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Choć ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, to jednak borykają się z nią także osoby młode. Szczególnie niebezpieczna jest niedoczynność tarczycy w ciąży – zagraża ona zarówno matce, jak i rozwijającemu się dziecku.
Niedoczynność tarczycy – objawy
Główne objawy niedoczynności tarczycy, które powinny skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza, to:
- ciągłe uczucie zimna,
- przyrost masy ciała,
- zaburzenia pamięci,
- senność, ciągłe zmęczenie,
- zaparcia,
- niskie ciśnienie tętnicze,
- spowolniona praca serca,
- suchość włosów,
- łuszcząca się skóra,
- zaburzenia miesiączkowania,
- podwyższone stężenie cholesterolu,
- niedokrwistość.
Dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnostyką i leczeniem niedoczynności tarczycy, jest endokrynologia.
Niedoczynność tarczycy – dieta jako element terapii
Niedoczynność tarczycy w pierwszej kolejności leczy się farmakologicznie. Nie mniej istotnym elementem terapii jest jednak także dieta przy niedoczynności tarczycy.
Pacjentom zaleca się spożywanie produktów bogatych w jod, który jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Jego niedobór może także pogłębiać deficyty innych mikroelementów. Dobrymi źródłami jodu są przede wszystkim ryby (makrela, dorsz), małże, ostrygi, otręby oraz woda mineralna. Niedoczynność tarczycy powinna skłonić także do spożywania większych ilości produktów zawierających selen (ryby, skorupiaki, grzyby, orzechy) oraz żelazo (czerwone mięso dobrej jakości, len, pestki dyni, otręby, jaja). Dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy bardzo ważny jest również odpowiedni poziom cynku – można go znaleźć m.in. w płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie oraz suszonych owocach. W uregulowaniu pracy przewodu pokarmowego przy niedoczynności tarczycy pomoże oczywiście błonnik, zawarty m.in. w otrębach, owocach, warzywach oraz produktach z pełnego źródła. Należy przy tym pamiętać o piciu odpowiednich ilości wody – przynajmniej 2 litrów dziennie.
Niedoczynność tarczycy może być dość uciążliwa, ale przy regularnym przyjmowaniu leków i stosowaniu właściwej diety można ją ustabilizować tak, by jej skutki nie były odczuwalne w codziennym życiu.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/niedoczynnosc-tarczycy
https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/choroby/79804,niedoczynnosc-tarczycy-w-ciazy