Obecnie bardzo zależy nam na naszej odporności, zdrowym funkcjonowaniu, a także naturalnym dbaniu o naszą urodę. Z tego także względu coraz częściej przestawiamy się na certyfikowaną, ekologiczną żywność. Jest ona doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla nas dorosłych, ale i dla naszych dzieci. Jak jednak stopniowo wprowadzać ją do naszego życia? Zapraszamy do naszego poradnika na temat ekologicznej żywności dla laików.
Ekologiczna żywność dla osób początkujących
Bardzo często poprzez coraz większą świadomość chcemy zmienić coś w naszym codziennym, tradycyjnym żywieniu. Na szczęście mamy obecnie wiele możliwości do tego, by rozpocząć swoją przygodę z certyfikowanymi, organicznymi produktami. Znajdują się one w dużej ilości zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i tych online. Dobry sklep z żywnością ekologiczną charakteryzuje się przede wszystkim szerokim wyborem produktów spożywczych, które jemy od zawsze, jednak z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Mogą to być nadal składniki na nasze ulubione potrawy, takie jak organiczne ziemniaki, włoszczyzna, czy też w ogóle warzywa i owoce, a także mięso z kontrolowanych hodowli. Ważne jest, by stopniowo je zamieniać i na początku nawet mieszać z tymi z marketów, jednak nadal stawiając na jakościowo lepsze produkty, ze sprawdzonym składem.
Jak gotować ekologicznie?
Ekologiczne gotowanie w niczym nie różni się od tego klasycznego, do jakiego byliśmy przyzwyczajeni – różnicę z pewnością odkryjemy w smaku i pożywności potraw. Na tym właśnie polega zdrowa żywność – na stawianiu na jakość, niekoniecznie na ilość, ponieważ zdrowsze, dopilnowane, ekologiczne przykładowo warzywa, dają dużo więcej błonnika i witamin, a co za tym idzie, można się nimi najeść dużo szybciej. Możemy również podpatrzeć kuchnię naszych mam, czy też babć, które nie miały dostępu do masowej, zmodyfikowanej żywności i bardzo często, np. nabiał próbowały zrobić same. Podobnie jest z makaronem, czy też majonezem, który można przygotować z ekologicznych, sprawdzonych produktów. Warto również tego typu zamianę na lepszej jakości składniki połączyć także z ideą zero waste, by jak najwięcej wycisnąć z produktów z nie masowej produkcji.
Co jeszcze warto wiedzieć o żywności ekologicznej?
Żywność ekologiczna to nie tylko warzywa, owoce i mięso, ale również wszelkiego rodzaju półprodukty, które mogą znacznie ułatwić zdrowe gotowanie. Takimi produktami są np. wszelkiego rodzaju pasty do dań i kanapek produkowane z najwyższej jakości komponentów, a także kasze i dania gotowe oraz zupy. Różnią się one od modyfikowanej, masowo produkowanej żywności szczególnie tym, że są konserwowane z bezpieczny, tradycyjny sposób, bez dodatków składników chemicznych. Podobnie jest w przypadku ketchupów, sosów, przecierów, a nawet soków – ekologicznym producentom zależy przede wszystkim na tym, by zachować smak i bezpieczeństwo swoich produktów, dlatego najczęściej stosują oni metody naszych babć, w tym także przechowywanie w słoikach, które można wykorzystać wiele razy.