Nawet osoby, które nigdy się nie odchudzały niejednokrotnie słyszały nazwy popularnych diet. Koleżanki zachwycone opowiadały o efektach, czasopisma zachwalały wielkimi tytułami, nie sposób oprzeć się urokowi cudownych właściwości odchudzających. Nie każda dieta odchudzająca jest jednak tak cudowna jak mogłoby się wydawać. Praktycznie każda ma jakąś wadę, a przy braku rozsądku doprowadzić może do znaczących ubytków zdrowotnych. Dieta człowieka opiera się głównie na trzech grupach organicznych związkach chemicznych: białkach, cukrach i tłuszczach. Najbardziej popularne diety polegają na tym, iż eliminuje się którąś grupę tak, by organizm zaczął spalać zapasy, a tym samym my tracimy na wadze. Brzmi prosto i logicznie, nie jest jednak tak różowo jak można by sądzić. Jedna z najpopularniejszych ostatnio diet, opierająca się na redukcji tłuszczów i złych węglowodanów, a maksymalnego zwiększenia białka mimo swojej skuteczności jest bardzo niezdrowa. Jej skuteczność opiera się na szoku, w który wpada organizm, gdy my rozpoczynamy działania odchudzające. Długotrwałe ograniczanie spożywania jednego ze składników, a maksymalne wykorzystywanie innego doprowadzić może do zakwaszenia organizmu. Warto się zatem zastanowić, czy dieta, która sama w sobie nie jest prosta, gdyż wyklucza z naszego jadłospisu wiele podstawowych składników, na dłuższą metę jest korzystna dla naszego zdrowia.