Penne z brokułami – składniki
- makaron penne 300 g
- brokuły 1/2 kg
- sól
- czosnek 4 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- słodka papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- chili w proszku 1 szczypta
- starty parmezan 1/3 szklanki
Penne z brokułami – przygotowanie
KROK 1:
Brokuły, po dokładnym umyciu, dzielimy na różyczki i kroimy na niewielkie kawałki- takie na jeden kęs.
W garnku gotujemy osoloną wodę, jak się zagotuje- wrzucamy brokuły i gotujemy przez 5 minut.
KROK 2:
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na oliwie doprawiając papryką i chili. Podczas smażenia uważamy, żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnię dodajemy brokuły – wyjęte z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
KROK 3:
Całość dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Wodę po brokułach ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron na półtwardo.
KROK 4:
Odlewamy pół kubka wody z gotowania brokułów i makaronu, a odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, dolewamy też zostawioną wodę, całość mieszamy i gotujemy jeszcze parę chwil. Posypujemy startym serem i podajemy po dokładnym wymieszaniu.
Brokuły – bogactwo witamin i minerałów
Brokuły to przede wszystkim doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów – witaminy C. Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K, która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także oczyszczający chlorofil. 100 gramów, czyli mniej więcej jedna spora garść surowych brokułowych różyczek, zapewni nam pełną dzienną dawkę obydwu tych witamin. Ze względu na zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego, brokuły to dobre uzupełnienie diety kobiet, zwłaszcza tych starających się o dziecko oraz przyszłych mam (więcej na ten temat: Kwas foliowy – strażnik układu nerwowego). Dostarczą nam również innych witamin z grupy B, szczególnie B2, B5 i B6. Spośród składników mineralnych najwięcej w nich manganu i fosforu. Brokuły zawierają ponadto korzystne dla zdrowia naszych oczu karotenoidy – luteinę i zeaksantynę (czytaj również: Zdrowe oczy do późnej starości? Wiele zależy od diety). Są przy tym niskokaloryczne – 100 g, dostarczy nam około 34 kcal.
Brokuł – odchudzanie
Brokuły to przede wszystkim doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów – witaminy C. Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K, która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także oczyszczający chlorofil. 100 gramów, czyli mniej więcej jedna spora garść surowych brokułowych różyczek, zapewni nam pełną dzienną dawkę obydwu tych witamin.
Ze względu na zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego, brokuły to dobre uzupełnienie diety kobiet, zwłaszcza tych starających się o dziecko oraz przyszłych mam. Dostarczą nam również innych witamin z grupy B, szczególnie B2, B5 i B6. Spośród składników mineralnych najwięcej w nich manganu i fosforu. Brokuły zawierają ponadto korzystne dla zdrowia naszych oczu karotenoidy – luteinę i zeaksantynę. Są przy tym niskokaloryczne – 100 g, dostarczy nam około 34 kcal.