Za ich pomocą można przygotować pyszne i zdrowe koktajle z owoców. Przydają się także do robienia kremowych zup. Znakomicie sprawdzają się także, gdy cierpimy na jakąś chorobę i nie możemy jeść twardych rzeczy. Kremowa konsystencja będzie balsamem dla naszego przełyku. Ważnym elementem ekologicznej kuchni jest kuchenka elektryczna. Jest ona najczęściej używanym sprzętem w całej kuchni. Występuje najczęściej w dwóch wariantach – elektryczna i gazowa. Pierwsza posiada więcej plusów. Jako pierwszy można uznać fakt, że podczas podgrzewania nie wytwarza szkodliwych substancji, tak jak ma to miejsce podczas gotowania na palnikach gazowych. Ponadto pozwala na zaoszczędzenie energii potrzebnej do nagrzewania płyty indukcyjnej. Zatem jest ekonomiczna i energooszczędna. Inną zaletą jest fakt, iż zdecydowanie łatwiej zachować jej czystość niż w przypadku kuchni gazowej. To samo tyczy się garnków – nie brudzą się tak mocno jak na kuchence gazowej i przy okazji nie musimy się martwić o nadmierne nagrzewanie się rączek i uchwytów garnków.